Σύμφωνα με έρευνα, μισή ώρα γρήγορου βαδίσματος καθημερινά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη κατά 30%. 

Φαίνεται λοιπόν λογικό να ενσωματώσουμε το περπάτημα στο καθημερινό μας πρόγραμμα για τη διαχείριση του διαβήτη. 

Μια μελέτη έδειξε ότι άτομα με διαβήτη τύπου 2 που περπατούσαν για μισή ώρα, μείωσαν άμεσα τους γλυκαιμικούς τους δείκτες κατά 2.2 mmol/l. 

Και δεν είναι μόνο αυτό — οι διαβητικοί που περπατούν τουλάχιστον 1,5 χιλιόμετρο την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου κατά το μισό, σε σύγκριση με όσους δεν περπατούν.

Πώς ακριβώς βοηθά; Οι αεροβικές ασκήσεις μέτριας έντασης, όπως η πεζοπορία, επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας χρησιμοποιεί και ρυθμίζει τη γλυκόζη.


Μπορούν να αυξήσουν την ποσότητα γλυκόζης που προσλαμβάνουν τα κύτταρα, ανταποκρινόμενα στην ινσουλίνη. Αυτή η βελτίωση στην απόκριση μπορεί να διαρκέσει έως και 24 ώρες μετά την άσκηση.

Οι μυϊκές συσπάσεις, αποτέλεσμα της άσκησης, μπορούν να μεταφέρουν άμεσα τη γλυκόζη στους μυς χωρίς να απαιτείται ινσουλίνη, με αυτήν την επίδραση να διαρκεί για λίγες ώρες μετά το περπάτημα.

Τακτικές πεζοπορίες μπορούν να μειώσουν το κοιλιακό λίπος, που συνδέεται άμεσα με την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Περπατήστε σωστά και με τον κατάλληλο εξοπλισμό πεζοπορίας!
Εκτός από τον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης, η πεζοπορία μπορεί να είναι μια ευχάριστη δραστηριότητα στην καθημερινότητά σας. Να λοιπόν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να το κάνετε σωστά και να το απολαύσετε. 

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα άσκησης. Καθώς η άσκηση επιδρά στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, ο γιατρός σας μπορεί να κάνει τις κατάλληλες αλλαγές στη διατροφή ή την αγωγή σας.

Χρειάζεστε περίπου 150 λεπτά μέτριας έντασης αεροβική άσκηση την εβδομάδα (που επιταχύνει την αναπνοή και τον καρδιακό ρυθμό). 

Επομένως, το περπάτημα για μισή ώρα, 5 μέρες την εβδομάδα, είναι το ιδανικό. Αντί για χαλαρό περπάτημα, μπορείτε να κάνετε 10 λεπτά γρήγορου βαδίσματος τρεις φορές την ημέρα, αν αυτό σας εξυπηρετεί περισσότερο.

Αν δεν είστε συνηθισμένοι, ξεκινήστε ήρεμα με 15 λεπτά την ημέρα και αυξήστε το χρόνο κατά 5 λεπτά κάθε δύο εβδομάδες. Αν περπατάτε λιγότερο από τρεις φορές την εβδομάδα, προχωρήστε σταδιακά. 

Ελέγχετε τα επίπεδα σακχάρου πριν και μετά το περπάτημα. Φροντίστε να έχετε μαζί σας μια πηγή ζάχαρης, όπως κάποιο γλυκό ή χυμό.

Προσπαθήστε να τηρείτε ένα πρόγραμμα όσο περισσότερο γίνεται, πηγαίνοντας για περίπατο την ίδια ώρα κάθε μέρα, διευκολύνοντας έτσι τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου.

Βεβαιωθείτε ότι φοράτε άνετα παπούτσια πεζοπορίας που παρέχουν σωστή στήριξη και έχουν ευλύγιστες σόλες. 

Επίσης, ελέγχετε τα πόδια σας για τυχόν τραυματισμούς μετά το περπάτημα.

Περπατήστε σωστά: κρατήστε το πηγούνι ψηλά, τους ώμους πίσω, και τα δάχτυλα των ποδιών να δείχνουν μπροστά. Αγγίξτε το έδαφος πρώτα με τη φτέρνα και στη συνέχεια μετακινήστε το βάρος σας προς τα μπροστά. 

Σας ευχόμαστε υγεία και όμορφες πεζοπορικές διαδρομές στη φύση 

dimitriadis.gr