Το Πιπέρι είναι νησί των Βορείων Σποράδων. Βρίσκεται βορειοανατολικά της Αλοννήσου.
Αποτελεί ένα από τα καταφύγια της Μεσογειακής φώκιας. Το Πιπέρι έχει χαρακτηριστεί Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης.
Συγκαταλέγεται στους δεκαεπτά πιο σημαντικούς οικότοπους της Ελλάδας αναφορικά με δύο είδη απειλούμενης και προστατευόμενης ορνιθοπανίδας της Μεσογείου, τον Θαλασσοκόρακα (Phalacrocorax aristotelis desmarestii) και τον Αιγαιόγλαρο.
Για τους παραπάνω σημαντικούς λόγους, η πρόσβαση στο συγκεκριμένο νησί απαγορεύεται χωρίς ειδική άδεια.
Κάτι που σήμαινε ότι, πλέον, πέραν των ιδιοκτητών του και όσων ασκούν γεωργικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες (με την προϋπόθεση να εκτελούνται με παραδοσιακές μεθόδους ώστε να μην επιβαρύνουν το οικοσύστημα), δεν επιτρεπόταν η παρουσία ανθρώπων.
Κύρια αιτία γι’ αυτή τη δραματική αλλαγή ήταν ότι διαπιστώθηκε πως η παράκτια ζώνη του νησιού και οι υποθαλάσσιες σπηλιές της αποτελούν καταφύγιο για την περίφημη φώκια μονάχους μονάχους της Μεσογείου, η οποία θεωρείται ανάμεσα στα πιο απειλούμενα με εξαφάνιση θηλαστικά του πλανήτη.
Σήμερα, ένα σημαντικό κομμάτι του εναπομείναντος πληθυσμού ζει στις θάλασσες της χώρας μας.
Πέρα από τις μονάχους μονάχους, όμως, το Πιπέρι φιλοξενεί και προστατευόμενα είδη ορνιθοπανίδας που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, κυρίως θαλασσοκόρακες και αιγαιόγλαρους, ενώ οι παράκτιοι γκρεμοί του αποτελούν τόπους αναπαραγωγής για μαυροπετρίτες, αρτέμηδες και μύχους.