Η σημασία της σωστής επιλογής της ζώνης αναρρίχησης που επέλεξες μπορεί να γίνει αρκετά σαφής όταν βρίσκεσαι σε ένα βράχο ή σε μια παγωμένη επιφάνεια. Τα είδη της αναρρίχησης που κάνεις  θα καθορίσουν την κατάλληλη ζώνη για σένα.

Τα ξεχωριστά μέρη


Αν είσαι νέος στην αναρρίχηση, το πρώτο σου βήμα είναι να κατανοήσεις τα μέρη που αποτελούν μια ζώνης αναρρίχησης.

  • Ζώνη μέσης: Οι περισσότερες επιδιώκουν να παρέχουν κάποιο συνδυασμό άνεσης με το ελάχιστο δυνατό βάρος. Μία ή 2 αγκράφες βοηθούν στη ρύθμιση της ζώνης.
  • Αγκράφες: Αποτελούνται από 1 ή 2 κομμάτια μετάλλου για να επιτρέπουν την ρύθμιση του ιμάντα ασφάλισης. Η αγκράφα είναι συνήθως λίγο εκτός κέντρου για να αποφεύγεται η επαφή με το σημείο όπου δένεται το σχοινί. Μια αναρριχητική ζώνη πρέπει να έχει αγκράφα για τη ζώνη μέσης αλλά δεν χρειάζεται απαραίτητα αγκράφες για ρύθμιση στους μηρούς. 
  • Ιμάντες μηρών: Έχουν εσωτερική επένδυση για άνεση, είναι ρυθμιζόμενες με αγκράφες ή μη για να επιτρέπουν την αλλαγή ρούχων καθώς παραμένουν δεμένες. Κατασκευάζονται από διάφορα υλικά.
  • Θηλιές μεταφοράς: Σχεδιασμένες για τη μεταφορά υλικών, όπως σετάκια, σειρές καρυδιών και camalots. Οι περισσότερες ζώνες διαθέτουν 4 θηλιές εργαλείων, αλλά υπάρχουν και εξειδικευμένες ζώνες που διαθέτουν επιπλέον θηλιές για τη μεταφορά ακόμη περισσότερου εξοπλισμού. Οι θηλιές εργαλείων είναι συνήθως κατασκευασμένες από πλαστικό ή/και διάτρητο ύφασμα. Ορισμένες ζώνες διαθέτουν ακόμη και αφαιρούμενες πλαστικές θηλιές υλικών που προσαρμόζονται με βάση τις εκάστοτε ανάγκες. Προειδοποίηση: Αυτές οι θηλιές δεν προορίζονται ποτέ για να συνδεθούν ως κομμάτι προστασίας σε μια ασφάλεια στο βράχο.
  • Θηλιά έλξης: Τοποθετημένη στο πίσω μέρος της εξάρτησης, αυτή η θηλιά από ραμμένο ιμάντα χρησιμοποιείται για τη σύνδεση δεύτερου σχοινιού ή σχοινιού έλξης. Προειδοποίηση: Δεν προορίζεται να φέρει φορτίο ή να κουμπώνει σε κάποιο μέσο ασφάλισης. Ομοίως, ποτέ μην χρησιμοποιήσεις αυτόν τον βρόχο για να επιχειρήσεις ένα προς τα εμπρός ή αυστραλιανού τύπου ραπέλ.
  • Θηλιά ασφάλισης: Αυτό είναι το ισχυρότερο σημείο της ζώνης και το μόνο μέρος της που τεστάρεται σε φορτίο. Οποιοσδήποτε σκληρός εξοπλισμός θα πρέπει να αναρτάται στη θηλιά ασφάλισης (π.χ. ένα καραμπίνερ ασφαλείας κατά τη διάρκεια της ασφάλισης ή του rappelling). Προειδοποίηση: Δεν πρέπει να δένεις τίποτα γύρω από το βρόχο ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένου ενός ιμάντα τύπου daisy ή ενός απλού ιμάντα. Έτσι θα φθαρεί γρηγορότερα, ενώ δεν έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιείται με αυτόν τον τρόπο. Οι θηλιές ασφάλισης είναι κατασκευασμένες από νάιλον ιμάντα.
  • Σημεία πρόσδεσης: Πρόκειται για τις 2 θηλιές που έρχονται, η μια από την ζώνη και η άλλη από τους ιμάντες των μηρών και συνδέονται με τη θηλιά ασφάλισης. Οι πιο συνήθης προδιαγραφές για τα σημεία πρόσδεσης είναι γύρω στα 12-14 kiloNewtons (2.700-3.100 lbs.). Οποιοδήποτε κορδονέτο, σχοινί ή ιμάντας θα πρέπει να συνδέεται περνώντας υποχρεωτικά τόσο από το κάτω όσο και από το πάνω σημείο πρόσδεσης. Αυτό κατανέμει τη φθορά και προσθέτει πλεονασμό στο σύστημά σας. Προειδοποίηση: Μην κάνεις ρελέ ή καταρρίχηση με το κεντρικό καραμπίνερ σου συνδεδεμένο μέσω των 2 σημείων πρόσδεσης – αυτό αποδυναμώνει την αντοχή του.
  • Ανυψωτικοί/ελαστικοί ιμάντες: Η άνοδος είναι η απόσταση μεταξύ των 2 ενισχυμένων ιμάντων  των μηρών και της ζώνης μέσης. Συνδέεται δε με λεπτούς ιμάντες ή ελαστικούς ιμάντες. Υπάρχει πιθανότητα οι ενισχυμένοι ιμάντες των μηρών να είναι αφαιρούμενοι από τη ζώνη της μέσης για να παρέχουν ευκινησία εκτός βράχου. Πολλές sport και gym ζώνες  έχουν μόνιμους ιμάντες που δεν μπορούν να αφαιρεθούν προσωρινά. Αυτοί οι ιμάντες μπορούν να ρυθμίζονται προς τα πάνω και προς τα κάτω, αλλάζοντας το σχήμα της εξάρτησης και επηρεάζοντας την αίσθηση που έχεις όταν κρέμεσαι με αυτήν.

Τύποι αναρριχητικών ζωνών

Οι ζώνες αναρρίχησης έχουν σχεδιαστεί για συγκεκριμένα στυλ αναρρίχησης, όπως:

Ζώνες σπορ αναρρίχησης

Λιτές, ελαφριές και γρήγορες, ιδανικές για να ταξιδέψεις μαζί τους και να τις χρησιμοποιήσεις είτε σε εσωτερικούς χώρους στο γυμναστήριο είτε σε υπαίθριες αθλητικές διαδρομές. Τυπικά χαρακτηριστικά:

  • Μονή αυτόματη ή με διπλές θηλιές αγκράφα στη ζώνη μέσης: Γρήγορη και εύκολη τοποθέτηση και αφαίρεση.
  • 2 θηλιές για εξοπλισμού: Μόνο 2, όταν απαιτείται ελάχιστος εξοπλισμός.
  • Λεπτός βρόχος πρόσδεσης: Εξοικονομεί βάρος.
  • Ελάχιστη δυνατότητα ρύθμισης στους μηρούς: πολλές φορές δεν διαθέτουν αγκράφες προσαρμογής των μηρών για να μειώσουν το βάρος. Έτσι ή αλλιώς σπάνια απαιτούνται πολλαπλές στρώσεις ρούχων σε αυτές τις δραστηριότητες, οπότε είναι εντάξει οι ενισχυμένοι ιμάντες μηρών να έχουν ελάχιστη δυνατότητα ρύθμισης.

Παραδοσιακές ζώνες (trad)

Η παραδοσιακή αναρρίχηση απαιτεί συνήθως πολύ περισσότερο εξοπλισμό από την αθλητική, οπότε μια τέτοια ζώνη μεγιστοποιεί τις διαθέσιμες ρυθμίσεις και έχει μεγαλύτερες δυνατότητες μεταφοράς υλικών ενώ πρέπει να παραμένει σχετικά ελαφριά και άνετη. Τυπικά χαρακτηριστικά:

  • Ρυθμιζόμενοι ιμάντες μηρών με αγκράφες: Με σταθερούς ή ρυθμιζόμενους ιμάντες.
  • 4 ή περισσότερες θηλιές εξοπλισμού: Σχεδιασμένες για να χωράνε πολύ εξοπλισμό.
  • Παχιά και ανθεκτική επένδυση: Αυξάνει την άνεση όταν περνάτε πολύ ώρα στην ζώνη (τα κρεμαστά ρελέ και η αναρρίχηση σε πολλαπλές σχοινιές απαιτούν λιγη επιπλέον άνεση).Πρόσθετη οσφυϊκή επένδυση: Βοηθά στη σταθεροποίηση του κάτω μέρους της πλάτης και της μέσης.
  • Πρόσθετη επένδυση στη ζώνη μέσης: Βοηθά στη σταθεροποίηση της οσφυικης χώρας και της μέσης.
  • Βρόχος έλξης: Για τη μεταφορά ενός δεύτερου σχοινιού.

Ζώνες αναρρίχησης πάγου και μικτές ζώνες

Παρόμοιες με τις παραδοσιακές ιμάντες, αλλά σχεδιασμένες για χειμερινές συνθήκες. Τυπικά χαρακτηριστικά:

  • Ρυθμιζόμενοι ιμάντες μηρών με αγκράφες:: Αυτόματοι ή χειροκίνητοι διπλοί ιμάντες. Πλήρως ρυθμιζόμενοι ώστε να εφαρμόζουν πάνω από τα χειμερινά ρούχα.
  • 4 ή περισσότερες θηλιές εξοπλισμού: Σχεδιασμένοι για να συγκρατούν χειμερινό εξοπλισμό, όπως παγόβιδες και εργαλεία πάγου. Μία έως 2 υποδοχές για κλιπ επιτρέπουν την τοποθέτηση ειδικών κλιπ για ανάρτηση υλικών πάγου όπως παγόβιδες.
  • Πρόσθετη οσφυϊκή επένδυση: Βοηθά στη σταθεροποίηση της οσφυϊκής χώρας  και της μέσης.
  • Βρόχος έλξης: Για τη μεταφορά ενός δεύτερου σχοινιού.

Αλπικές ζώνες/ορειβασίας

Αυτές προσφέρουν ευελιξία για όλες τις εποχές του χρόνου. Ελαφριές, με ρυθμιζόμενους ιμάντες μηρών για εύκολο φόρεμα και αφαίρεση. 

  • Πλήρως ρυθμιζόμενοι ιμάντες μηρών και ζώνη μέσης: Επιτρέπει την εύκολη τοποθέτηση και απομάκρυνση.
  • 4 ή λιγότερες θηλιές μεταφοράς:  Δεν θα εμποδίζουν το σακίδιο.
  • Λεπτό υλικό: Σχεδιασμένο για να φοριέται εύκολα ταυτόχρονα με σακίδιο. Το λεπτό υλικό δημιουργεί επίσης μια compact και εύχρηστη ζώνη μιας που μπορεί να μην φοριέται απαραίτητα όλη την ημέρα.
  • Λεπτός βρόχος πρόσδεσης: Μειώνει το βάρος, μάλιστα σε ορισμένα μοντέλα, αφαιρείται ακόμη και εντελώς από τη ζώνη, και πρέπει να γίνεται ρελέ/ραπέλ από τη ζώνη μέσης και τη θηλιά που ενώνει τους ενισχυμένους μηρών.
  • Βρόχος έλξης: Για τη μεταφορά δεύτερου σχοινιού.

Ζώνες αναρρίχησης για γυναίκες και παιδιά

Γυναικείες ζώνες

Ορισμένα στυλ είναι ειδικά σχεδιασμένα για τη γυναικεία σωματική διάπλαση, με μοναδικά χαρακτηριστικά εφαρμογής και άνεσης. Λάβε υπόψη ότι η ανδρική έκδοση μιας ζώνης δεν θα εφαρμόζει το ίδιο με τη γυναικεία έκδοση. Οι ειδικές για γυναίκες ζώνες περιλαμβάνουν:

  • Διαμορφωμένη ζώνη μέσης.
  • Ψηλόμεση εφαρμογή.
  • Ειδικές αναλογίες ρυθμίσεων μηρών-μέσης.

 Παιδικές ζώνες

Αυτές οι ζώνες μοιράζονται πολλά χαρακτηριστικά με τις ζώνες ενηλίκων, αλλά έχουν σχεδιαστεί για να προσαρμόζονται στη σωματική διάπλαση ενός παιδιού.

Τα πολύ μικρά παιδιά έχουν σχετικά υψηλό κέντρο βάρους (λόγω της μεγαλύτερης αναλογίας κεφαλής-κορμού) και θα πρέπει να εξοπλίζονται με ολόσωμες ζώνες. Αυτές θεωρούνται  ζώνες τύπου Β και είναι σχεδιασμένη για βάρος όχι μεγαλύτερο από 40Kg (88 lbs.). Οι ολόσωμες ζώνες  λειτουργούν συνήθως καλύτερα για παιδιά ηλικίας 5 ετών και κάτω.

Καθώς το κέντρο βάρους του παιδιού σας χαμηλώνει (λόγω της μείωσης της αναλογίας κεφαλής προς κορμό), μια ζώνη αναρρίχησης καθιστού τύπου  γίνεται καλύτερη επιλογή. Μια τέτοια ζώνη διδάσκει στα παιδιά τη βασική ασφάλεια της ζώνης αναρρίχησης σε νεαρή ηλικία, καθώς η ζώνη αναρρίχησης ενός παιδιού και ενός ενήλικα είναι κατασκευασμένες με τον ίδιο τρόπο και πρέπει να περνούν τις ίδιες δοκιμές. Η έλλειψη ενός άνω συστήματος συγκράτησης επιτρέπει επίσης το σημείο πρόσδεσης να είναι χαμηλότερα και αυτό βοηθάει στο να κρατηθεί ο κόμπος ασφάλισης μακριά από το πρόσωπο του παιδιού καθώς σκαρφαλώνει με top rope.

Πώς να προσαρμόσεις και να δοκιμάσεις μια ζώνη αναρρίχησης

Το κείμενο που ακολουθεί παρέχει κάποιες γενικές πληροφορίες που ισχύουν για πολλές ζώνες. Ωστόσο, είναι σημαντικό να ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες του κατασκευαστή για το συγκεκριμένο μοντέλο ζώνης αναρρίχησης.

 Βήματα για την τοποθέτηση μιας ζώνης αναρρίχησης

  1. Χαλαρώσε πρώτα τους ενισχυμένους ιμάντες μηρών (αν είναι ρυθμιζόμενοι) και στη συνέχεια τον ιμάντα που ασφαλίζει τη ζώνη μέσης.
  2. Βάλτε την ζώνη. Πρόσεξε προσεκτικά ώστε ενισχυμένοι ιμάντες μηρών να μην διασταυρώνονται, η θηλιά ασφάλισης να μην είναι στριμμένη και η ζώνη μέσης να μην είναι ανάποδα. Η θηλιά ασφάλισης πρέπει να είναι στραμμένη προς το μπροστινό μέρος της ζώνης.
  3. Τοποθέτησε τη ζώνη κοντά στο ύψος του αφαλού. Έχοντας τη ζώνη ρυθμισμένη  πάνω από τους γοφούς σου διασφαλίζεται ότι δεν θα γλιστρήσεις κατά λάθος από την ζώνη σε περίπτωση που πέσεις ανάποδα. Αφού τοποθετήσεις τη ζώνη μέσης, θα πρέπει να την σφίξεις καλά.
  • Δεν θα πρέπει να έχεις περισσότερο από ένα κενό 2 δακτύλων μεταξύ της μέσης σου και της ζώνης ασφαλείας. Βεβαιώσου ότι η αγκράφα έχει ασφαλίσει σωστά τον ιμάντα της ζώνης. 
  • Μια καλά προσαρμοσμένη ζώνη θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζεται εξίσου σε μεγαλύτερο και μικρότερο μέγεθος, επιτρέποντας στην ζώνη να μεγαλώνει ή να μικραίνει σε διάμετρο. Μιά ζώνη αναρρίχησης που είναι “μεγιστοποιημένη” ή βρίσκεται στο τέλος του εύρους προσαρμογής της είναι ανασφαλής- ωστόσο μπορεί να είναι δύσκολο να μπει ή να βγει και μπορεί να περιορίσει την ευελιξία.
  1. Ρύθμισε τους ιμάντες των μηρών, 1 κάθε φορά. Ορισμένες ζώνες δεν διαθέτουν ρυθμιζόμενους ιμάντες και χρησιμοποιούν ένα κομμάτι ελαστικού για να επιτρέπουν στον βρόχο που κάνει ο ιμάντας να εφαρμόζει.
  • Η ακριβής τοποθέτηση του κάθε βρόχου μηρών είναι λιγότερο σημαντική από τη ζώνη μέσης- βασίζεται περισσότερο στην άνεση. Βεβαιωθείτε ότι οι ενισχυμένοι ιμάντες επιτρέπουν την κινητικότητα και δεν σφίγγουν με τρόπο που θα μπορούσε να προκαλέσει δυσφορία. 
  • Όσο πιο σφιχτοί είναι οι ενισχυμένοι ιμάντες των μηρών σου, τόσο πιο άνετα και σφιχτά θα είστε ενώ κρέμεσαι ελεύθερα, αν και το εύρος της κίνησης μπορεί να είναι περιορισμένο. Αντίθετα, όσο πιο επιτρέπουν μεγαλύτερη κινητικότητα και κίνηση, αλλά δεν είναι τόσο άνετοι για να κρεμαστείς. Ο ιμάντας είναι ασφαλής και στις δύο περιπτώσεις, οπότε τελικά πρέπει να αποφασίσεις προσωπικά για την άνεση.
  1. Τέλος, βεβαιώσου ότι οι θηλιές σε κάθε ενισχυμένο ιμάντα είναι διπλωμένες προς τα πίσω. Είσαι τώρα έτοιμος να δοκιμάσεις την ζώνη σου.

Βήματα για τη δοκιμή μιας ζώνης

  1. Είναι αδύνατο να διαπιστώσεις αν μια ζώνη θα είναι πραγματικά άνετη χωρίς να κρεμαστείς σε αυτήν ή να την “ζυγίσεις” σαν να στέκεσαι σε ένα ρελέ.  Όταν φορώντας την ζώνη είσαι σε τέτοια θέση θα πρέπει να αισθάνεσαι σχετικά άνετα και να σου είναι εύκολο να κάθεσαι όρθιος(όπως μια καρέκλα).
  2. Η ζώνη μέσης δεν πρέπει να μετατοπίζεται ή να κινείται υπερβολικά. Εάν το κάνει, σφίξε την μέχρι να σταματήσει η μετατόπιση. Η ζώνη δεν πρέπει επίσης να αισθάνεσαι ότι σφίγγει  πολύ δυνατά στο δέρμα σου. Εάν υπάρχουν αισθητά σημεία πίεσης, τότε σκέψου να δοκιμάσεις μια διαφορετική ζώνη. Μπορείς επίσης να ελέγξεις τη μετατόπιση προσπαθώντας να τραβήξεις τη ζώνη μέσης προς τα κάτω πάνω από τους γοφούς.
  3. Εάν αισθάνεσαι ότι χρησιμοποιείς  πολύ τον κορμό σου για να κρατηθείς όρθιος, ίσως χρειαστεί να προσαρμόσεις το ύψος της ζώνης. Κάθε ενισχυμένος ιμάντας μηρών διαθέτει έναν ελαστικό ιμάντα στο πίσω μέρος που μπορεί να ρυθμιστεί σε μήκος. Η μείωση της ανύψωσης θα σας βοηθήσει να κάθεσαι όρθιος στην ζώνη χωρίς να χρησιμοποιείς πολύ τον κορμό σου. Εάν η προσαρμογή της ανύψωσης δεν σε βοηθήσει, δοκίμασε μια διαφορετική ζώνη
  4. Απλά να θυμάσαι, κάθε σώμα είναι διαφορετικό και δεν του ταιριάζει τέλεια κάθε ζώνη. Υπάρχουν όμως πολλά στυλ, οπότε να είσαι πρόθυμος να δοκιμάσεις μερικά διαφορετικά μοντέλα για να δεις ποιο λειτουργεί καλύτερα για σένα.

Πρότυπα ζωνών

Οι ζώνες, όπως και ο περισσότερος εξοπλισμός αναρρίχησης, έχουν σχεδιαστεί για λόγους ασφαλείας. Οι δυνάμεις που απαιτούνται για να σπάσει η ζώνη θα ξεπερνούσαν κατά πολύ τη δύναμη που απαιτείται για να προκληθεί εσωτερική σωματική βλάβη. Αυτό μπορεί να μην είναι σημαντικό κατά την επιλογή μιας ζώνης αναρρίχησης , αλλά είναι μια πληροφορία που κάθε οξυδερκής αναρριχητής θα πρέπει να γνωρίζει.

Όλες οι ζώνες πρέπει να υποβάλλονται σε αυστηρές δοκιμές για να ικανοποιούν την Ένωση Διεθνών Αλπινιστικών Συλλόγων (UIAA 105) ή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τυποποίησης (EN 1277). Και οι δύο αυτές είναι ανεξάρτητες ομάδες δοκιμών που συμβάλλουν στη διασφάλιση των προτύπων ποιότητας μεταξύ μιας ποικιλίας προϊόντων.

Οι ζώνες αναρρίχησης κατηγοριοποιούνται και ορίζονται ανάλογα με το σχήμα και τη χρήση τους. Όλες οι ζώνες που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο και αποτελούνται από μια ζώνη μέσης και 2 θηλιές μηρών ταξινομούνται ως καθιστού τύπου C. Σε μια ζώνη τύπου C (sit harness), ο βρόχος ασφάλισης δοκιμάζεται σε 15kN (3.372 lbs.). Μια ολόσωμη ζώνη ειδική για παιδιά θεωρείται ολόσωμη ζώνη μικρού σώματος τύπου Β και έχει σχεδιαστεί για βάρος ≤ 40 Kg (≤ 88 lbs.). Τα σημεία πρόσδεσης μιας ιμάντα τύπου Β για μικρό σώμα πρέπει να έχουν ονομαστική αντοχή τουλάχιστον 10kN (2.240 lbs.).

alpamayopro.gr