Βασικός εξοπλισμός

Όλες οι διαδρομές που κάνουμε διαρκούν λιγότερο από 6 ώρες, με μέγιστη υψομετρική διαφορά τα 400μ.

Ο εξοπλισμός και ο ρουχισμός που χρειάζεται ένας πεζοπόρος είναι:

Ορειβατικό παπούτσι: Mποτάκι που κρατά τον αστράγαλο και με ανάγλυφο πέλμα στην σόλα για να μην γλυστράει. Προστατεύει το πέλμα από τις πέτρες στα μονοπάτια, προσφέρει σταθερότητα στο πόδι για την αποφυγή διαστρέμματος ενώ η σόλα του είναι ειδική για τα εκτός δρόμου εδάφη που θα κινηθούμε.

Το μπουφάν ή το τζάκετ (αντιανεμικό):  Θα πρέπει να μας προστατεύει από τον άνεμο, τη βροχή και το χιόνι.

Ρούχα βαμβακερά: ελαφριά, παντελόνι μακρύ, ζακέτα fleece τον χειμώνα. Τα ισοθερμικά ρούχα μας κρατάνε ζεστούς, απομακρύνουν την υγρασία από το δέρμα μας και στεγνώνουν πολύ γρήγορα.

Το σακίδιο: Τα ορειβατικά σακίδια ποικίλλουν σε μέγεθος ανάλογα με το είδος της ανάβασης. Σε μια πεζοπορία λίγων ωρών για παράδειγμα, αρκεί ένα μικρό σακίδιο (χωρητικότητας 20-30 λίτρων), στο οποίο μπορούμε να βάλουμε το κολατσιό μας, ένα μπουκάλι νερό, ένα μικρό φαρμακείο (με γάζες, ιωδιούχο αντισηπτικό διάλυμα, απολυμαντικό, κρέμα για τσιμπήματα-εγκαύματα, αυτοκόλλητα έμπλαστρα κλπ.), δεύτερο ζευγάρι κάλτσες.

Μπατόν: Παρόμοια με αυτά του σκι, είναι τηλεσκοπικά και ρυθμίζονται ανάλογα το ύψος του πεζοπόρου. Πολύ χρήσιμα ειδικά όταν μεταφέρει κανείς βαρύ σακίδιο, για προστασία από τις πτώσεις σε μεγάλες κατηφόρες, ενώ βοηθούν στην σωστότερη κατανομή του βάρους του πάνω μέρους του σώματος. Τα μπατόν παρέχουν μεγαλύτερη ευστάθεια τόσο σε ανηφορικές όσο και σε κατηφορικές διαδρομές, ενώ αποφορτίζουν και μειώνουν την καταπόνηση στα γόνατα έως και 40%.

Τα αξεσουάρ: Σε αυτά ανήκουν ο σκούφος, το καπέλο, τα γάντια, τα γυαλιά ηλίου, σακούλα για σκουπίδια



Τα μυστικά της πεζοπορίας

Πριν την πεζοπορία:

  • Να είστε ενήμεροι για τις ιδιαιτερότητες του βουνού που θα περπατήσετε. Βαθμός δυσκολίας επικίνδυνα σημεία, ανηφοριές, χρόνος πορείας, καιρικές συνθήκες, κλπ.
  • Επιλέξτε για φαγητό κάποια τροφή που είναι στεγνή προσφέρει υδατάνθρακες και πρωτεΐνες και δεν είναι αλμυρή.
  • Φροντίστε να έχετε νερό ως το τέλος της διαδρομής, μην το σπαταλάτε, αν σας τελειώσει νωρίς θα έρθετε σε δυσάρεστη θέση.
  • Συνειδητοποιήστε τις ευθύνες σας. Πρέπει να υπάρχει ομαδικό πνεύμα και προσφορά βοήθειας όταν χρειαστεί. Να υπάρχει πάντα φαρμακείο και να γνωρίζετε πώς να το χρησιμοποιείτε.
  • Να ξέρετε πότε να υποχωρήσετε. Όταν υπάρχουν καταστάσεις που δεν σας επιτρέπουν να συνεχίσετε, υποχωρήστε αμέσως και μη γίνετε έρμαιο των φιλοδοξιών σας.
  • Να σεβαστείτε το βουνό με την άγρια φύση του και να μην αφήνετε κανένα ίχνος στο πέρασμα σας. Προσέξτε ιδιαίτερα στην πρόκληση πυρκαγιών.
  • Μη χρησιμοποιείτε το βουνό για επίδειξη και ανταγωνισμό. Καλύτερα είναι να αποφύγετε τους κινδύνους παρά να χρειαστεί να τους αντιμετωπίσετε.
  • Πειθαρχία στις οδηγίες του αρχηγού-οδηγού. 
  • Γνωρίζετε τους αριθμούς κλήσης ανάγκης όπως: 199 Πυροσβεστική Yπηρεσία, 100 Ελληνική Αστυνομία, 166 Ε.Κ.Α.Β., 112 Πανευρωπαϊκός αριθμός κλήσης. 


Κατά την πεζοπορία:

** Περπατάτε αργά και με σταθερό ρυθμό. Το "αργά" στην αρχή της πορείας είναι ένα τεμπέλικο βήμα.  Πρέπει να αντισταθείς στην παρόρμηση να πας πιο γρήγορα. Περπατάμε τόσο αργά, ώστε να μη χρειάζεται να αναπνέουμε από το στόμα, ιδίως το χειμώνα. 

** Ο τέλειος ρυθμός της πεζοπορίας είναι ένα πολύ προσωπικό θέμα για τον καθένα και είναι κάτι που αναπτύσσεται από πεζοπορία σε πεζοπορία. Δοκιμάστε να αναπτύξετε στην πεζοπορία έναν ορισμένο ρυθμό με μια σταθερή ταχύτητα διασκελισμού και κρατήστε τη. Θα καταλάβετε ότι έχετε αποκτήσει έναν καλό ρυθμό αν ύστερα από μια ώρα διαδρομής δεν θα χρειάζεστε διάλειμμα.

 ** Μην εξαντλείτε τον οργανισμό σας καταβάλλοντας υπερβολικές προσπάθειες και κάντε διαλείμματα εφόσον το χρειάζεστε. Μην παραλείψετε να πίνετε νερό κατά την διάρκεια της διαδρομής για την αποφυγή αφυδάτωσης. Σε καμία περίπτωση κατά την διάρκεια της πεζοπορίας δεν πρέπει να νιώσετε την οποιαδήποτε δυσφορία ή ενόχληση. Αν έχετε το παραμικρό πρόβλημα υγείας πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, για να σας δώσει εναλλακτικές λύσεις καθώς για τον χρόνο και την ένταση της πορείας,

** Γενικά, κάθε 30-45΄ κάνουμε στάση 5-10΄, αλλά στεκόμαστε όρθιοι, ακουμπώντας το σακίδιο (χωρίς να το βγάλουμε) σε ένα βράχο ή δέντρο • Περπατάμε όσο γίνεται πιο όρθιοι, είτε ανεβαίνουμε είτε κατεβαίνουμε.

** Χρησιμοποιούμε μπατόν η ραβδί

 ** Πόσο βαριά είμαστε ντυμένοι όταν περπατάμε στο κρύο; Τόσο ώστε να μην κρυώνουμε, αλλά κυρίως να μην ιδρώνουμε. Το κρύο παγώνει τον ιδρώτα και κρυώνουμε πιο πολύ. Βγάζε ρούχα όταν έχεις τάση για εφίδρωση. Δεν πρόκειται να κρυολογήσεις ενόσω περπατάς.

Ασφάλεια στο βουνό

1. Μην πατάς ανεξέλεγκτα σε χόρτα και θάμνους. Βάλε πρώτα ένα μακρύ ξύλο. Μπορεί να είναι κρυμμένα εκεί φίδια κ.α.

2. Μην σηκώνεις μια πέτρα παρά μόνο αν την αναποδογυρίσεις πρώτα με το πόδι σου. Μπορεί να κρύβονται από κάτω σκορπιοί. 

3. Να κυκλοφορείς πάντα με κλειστά παπούτσια και κάλτσες. 

4. Ποτέ μην αφήνεις οποιοδήποτε φαγητό (ψωμί, φρούτο, τυρί) στο σακίδιο ή στο αντίσκηνο. 

5. Ποτέ μην αφήνεις σκουπίδια. Τα παίρνεις μαζί σου στην σακούλα σκουπιδιών. 

5. Αν σε δαγκώσει φίδι, μην αρχίσεις να τρέχεις, διότι το δηλητήριο θα κυκλοφορήσει γρηγορότερα. Δέσε το μέλος που σε δάγκωσε το φίδι σφιχτά με το μαντήλι σου πάνω από το σημείο που σε δάγκωσε. Φώναξε ή σφύριξε για βοήθεια και στάσου ακίνητος.

6. Αν σε πλησιάσει μέλισσα ή σφήκα στάσου ακίνητος, ακόμα και αν κάτσει πάνω σου. Κινήσεις πανικού πανικοβάλλουν και τα ζώα, και τα κάνουν επιθετικά. 

• ΠΡΟΣΟΧΗ! Κανείς μόνος του μέσα στο δάσος. Περπατάτε τουλάχιστον δύο με τρείς μαζί. Πάντα να έχετε μαζί σας σφυρίχτρα για περίπτωση ανάγκης