Μια και πλέον εβδομάδα έχει περάσει από το «2ο Τριήμερο υπεράσπισης του Πηλίου από την αιολική βιομηχανία», μια πολυθεματική εκδήλωση που μεγάλο μέρος της αναπτύχθηκε στο χωριό μας και εξακολουθούμε να είμαστε σήμερα έμπλεοι συναισθημάτων και ικανοποίησης γι’ αυτό που ζήσαμε και είδαμε στα μάτια μας. 

Είδαμε ανθρώπους να έρχονται στην Κερασιά από περιοχές μακρινές και κοντινές, όπως είναι η Λέρος, η Ικαρία, το Διδυμότειχο, η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Καρδίτσα, η Λάρισα, μέρη πολλά και ασύλληπτα για το χωριό μας. 

Είδαμε επισκέπτες να φθάνουν δύο μέρες νωρίτερα από την προκαθορισμένη έναρξη του τριημέρου, είδαμε να απαγκιάζουν με τάξη και προσοχή στους χώρους που είχαν υποδειχθεί, είδαμε ήθος, οργάνωση και ενδιαφέρον για τον τόπο που βρέθηκαν. 

Και σε όλα αυτά συναντήσαμε και ανθρώπους πανεπιστημιακούς, ανθρώπους γνωστούς για την πολιτιστική τους δράση στην περιοχή μας. 

Το «1ο Τριήμερο υπεράσπισης του Πηλίου» που έγινε πέρυσι υπήρξε ένα γεγονός εκπληκτικό, το φετινό τριήμερο μπορούμε να πούμε ότι χαρακτηρίστηκε από τον πολύ μεγαλύτερο όγκο επισκεπτών. 

Τουλάχιστον 50 σκηνές κατασκήνωσης μετρήσαμε στο κάτω χωριό, 4 δε, στην Άνω Κερασιά. 

Εκατοντάδες υπήρξαν αυτοί που συμμετείχαν στις δύο μεγάλες και στη μία μικρή πεζοπορία στο βουνό. 

Πολλοί περισσότεροι ήταν αυτοί που πέρασαν και παρακολούθησαν κάποια από τις πολλές και ενδιαφέρουσες δράσεις του τριημέρου. Το κίνημα που αναπτύσσεται εναντίον των ανεμογεννητριών μεγεθύνεται και καλά είναι οι κρατούντες να το λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν. 

Για την Κερασιά και για όλα τα χωριά αυτή η πολυθεματική εκδήλωση θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια τεράστια ετήσια γιορτή για το Πήλιο, μια συγκέντρωση ανθρώπων με σεβασμό στον άνθρωπο, στην παράδοση, στην ιστορία, στον περιβάλλον. Είναι όμως ο λόγος και η αιτία που κρατά αυτή την υπόθεση σε μια κατάσταση αβεβαιότητας. 

Η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στην περιοχή μας θα οδηγήσει στην οριστική παύση κάθε προσπάθειας για αναγέννηση του τόπου. Αν κάποιοι νομίζουν ότι αυτό που πάει να γίνει είναι προς όφελος του τόπου θα διαψευστούν οικτρά. Κάθε προσπάθεια για περιβαλλοντική, πολιτιστική και δια αυτών τουριστική και κοινωνική αναγέννηση θα αποβεί μάταιη, ανώφελη. 

Όπως σημείωσε και ο Απόστολος Καλτσής, βιολόγος και υπεύθυνος προγραμμάτων διατήρησης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας μετά από απ’ αυτό κανένας δε θα θέλει να επισκεφθεί την περιοχή, κανένας δε θα θέλει να περπατήσει, όλα θα είναι διαφορετικά. 

Ο θόρυβος που θα προκαλείται από τις ανεμογεννήτριες, το μικροκλίμα που θα αλλάξει άρδην, όλο το οικοσύστημα, μαζί με τον άνθρωπο, θα οδηγηθούν προοδευτικά στην πλήρη ερήμωση. Γι’ αυτό το θέμα θα μπορούσαμε να γράψουμε πολλά, όμως το κείμενο αυτό αφορά το «2ο Τριήμερο υπεράσπισης του Πηλίου», ένα γεγονός που για την Κερασιά αποτελεί για δεύτερη χρονιά μοναδικό και απαράμιλλο. 

Ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Κερασιωτών Πηλίου αναγνωρίζει τη τεράστια προσπάθεια που κατέβαλλε η ομάδα της «Συνέλευσης υπεράσπισης του Πηλίου από την αιολική βιομηχανία», ώστε αυτή η γιορτή έγερσης και αφύπνισης να έχει την επιτυχία που όλοι μας είδαμε. 

Ο Σύλλογος μας ακόμη ευχαριστεί όλους τους επισκέπτες, τους εκπροσώπους και ομιλητές που βρέθηκαν στα δύο χωριά αυτές τις ημέρες και έδωσαν πίστη και δύναμη για καλή συνέχεια στον αγώνα. Ευχαριστεί ακόμη και όλους αυτούς που άφησαν πίσω τους τον καλό τους το λόγο, την εκτίμηση τους για τους Κερασιώτες και τη φιλοξενία τους. 

Τέλος, στέλνει μήνυμα συσπείρωσης στα υπόλοιπα χωριά της περιοχής μας, στα Κανάλια, στο Βένετο και στο Κεραμίδι, ένα μήνυμα που θέλει να το αφουγκραστούν όλοι, σε όλο το βουνό του Πηλίου. 

Ενωμένοι με κοινές αξίες και κοινούς στόχους για το βουνό μας οπωσδήποτε είναι καλύτερα. Αυτό επιζητούμε.-