Ένα κάστρο, κρυμμένο κάτω από πουρνάρια, ρείκια, κουμαριές, βάτια λαδανιές και πολλά άλλα, βανδαλισμένο από τη θάλασσα , τη βροχή , το χρόνο αλλά και τον άνθρωπο , το οποίο βρίσκεται ακριβώς πάνω από την παραλία του Αϊ Γιάννη.
Συγκεκριμένα, ανηφορίζοντας τη σκάλα στο βόρειο κομμάτι της παραλίας , φτάνει κανείς στο εξωκλήσι του Αη Γιάννη το οποίο ακόμα είναι σε καλή κατάσταση, αυτό και ο προαύλιος χώρος του χάρη στους λίγους ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΜΈΝΟΥΣ ντόπιους που έχουν προσθέσει και κάποια παγκάκια αλλά και το διατηρούν προσβάσιμο και καθαρό.
Πριν όμως φτάσετε στο εξωκλήσι, υπάρχει ένα “μονοπάτι” “καθαρισμένο” κατά μήκος του τοιχίου του κάστρου, το οποίο τοιχίο είναι μήκους σχεδόν 200μ(αυτό που ακόμα διατηρείτε δηλαδή αυτή τη στιγμή στο νότιο τμήμα του κάστρου) και ύψους σχεδόν 4μ μέγιστο, πλάτος 2,80μ και χτισμένο από κυβόλιθους, όχι απλά πέτρες.
Μιλάμε δηλαδή για οχυρωματική κατασκευή(δείτε το σχεδιάγραμμα του H. Tozzer) αντίστοιχη των Μακεδόνων βασιλέων της Δημητριάδας, το οποίο τουλάχιστον μαρτυράει πως δεν μιλάμε για ένα προσωρινό οχυρό αλλά ένα τοιχίο το οποίο στην εποχή του φύλαγε στο εσωτερικό του μια πόλη…η οποία σύμφωνα με τους περισσότερους από τους νεότερους ερευνητές και λόγιους περιηγητές θεωρούν πως είναι η Αρχαία Κασταναία.
Η Αρχαία Κασταναία είναι βέβαιο πως ακμάζει την περίοδο των ελληνικών χρόνων, αναφερόμενη από τον Ηρόδοτο σχετικά με την καταστροφή του περσικού στόλου από την θαλασσοταραχή η οποία καταστροφή ξεκίνησε από τις βραχώδεις ακτές της Κασταναίας το 480π.χ. και σύμφωνα με τον Στράβωνα ήταν κώμη εξαρτώμενη από την Αρχαία Δημητριάδα.
Σήμερα, αν και κάστρο (ή Παλιόκαστρο όπως το χαρακτηρίζει ο Κώστας Λιάπης στο βιβλίο του) που σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκή χώρα θα ήταν καθαρισμένο και σε άψογη κατάσταση και ίσως ένας λειτουργικός, αξιοποιήσιμος αρχαιολογικός χώρος, περισσότερο θυμίζει για δασική έκταση, παρά οτιδήποτε σε κάστρο ή Ακρόπολη(όπως και δείχνει να είναι) και μέρος που δεν έχει γίνει η παραμικρή ανασκαφή για να ταυτοποιήσει/επιβεβαιώσει όλα τα παραπάνω και ακόμα περισσότερα που ίσως κρύβει.
Εννοείτε η τοποθεσία του έχει προστεθεί και στο Google Maps με την ονομασία ΄΄Ακρόπολη Αρχαίας Κασταναίας΄΄ και στίγμα 39.586343, 22.925078 το οποίο βρίσκεται ακριβώς σε μια από τις γκρεμισμένες πύλες που διαθέτει η οποία βρίσκεται κατά μήκος του τοιχίου που διατηρείται μέχρι και σήμερα.
Περπατώντας μέσα στο κάστρο βρίσκονται και άλλα κτίσματα-ερείπια της ακρόπολης αυτής, αυτά τα ελάχιστα που είναι ακόμα διαθέσιμα δηλαδή καθώς τα υπόλοιπα έχουν καλυφθεί από την βλάστηση της περιοχής, κτίσματα βέβαια στην κατάσταση των φωτογραφιών που βλέπετε.
Με δεδομένο τον νέο δρόμο προς Αγιόκαμπο, τη διευθέτηση της ρεματιάς και την τεράστια αύξηση της τουριστικής κίνησης στην παραλία αυτή ειδικά τις Κυριακές του καλοκαιριού που μας πέρασε, ευελπιστούμε ότι τα επόμενα χρόνια, το επόμενο έργο θα είναι ο καθαρισμός και η ανασκαφή για την ανάδειξη το κάστρου αυτού!
Γι’αυτούς που θα θελήσουν να περπατήσουν στο χώρο, μακριά ρούχα γιατί τα βάτα παραμονεύουν.
Κείμενο και Φωτογραφίες: Θοδωρής Βαβάλιος
Πηγές για την Αρχαία Κασταναία:
Ηρόδοτος, Ιστορία, τ.Ζ’ μτφ Αφ Θεοφίλου
Όμηρος, Οδύσσεια, στίχος ν-195
Στράβων, Γεωγραφικά, ΙΧ
A. Mezieres, memoires sur le Pelion et l’ Ossa, Paris, 1853
Κώστας Λιάπης, Τα παλιόκαστρα του Πηλίου, 2010
Η Σελίδα του χωριού μας στο Facebook
Κεραμίδι Μαγνησίας – το χωριό που σε γοητεύει
Η τοποθεσία του Κάστρου: https://maps.app.goo.gl/Pqgg9SsJTg7bosLJA