Το 1962 ο βρετανός αρχαιολόγος Έρικ Χιγκς, μετά από αρχαιολογική ανασκαφή στην οποία συμμετείχε και ο διακεκριμένος έλληνας καθηγητής Αρχαιολογίας Σωτήριος Δάκαρης, ανακάλυψαν στην περιοχή της Πρέβεζας, ένα τοπίο που έμοιαζε σαν να είναι από… άλλον πλανήτη. Για να αποκαλυφθούν όλα τα «μυστικά» της περιοχής το 1992, μετά από μία ακόμα σειρά ανασκαφών από αμερικανούς αρχαιολόγους.
Ο λόγος για τον Κοκκινοπηλό που βρίσκεται κοντά στα χωριά Άγιος Γεώργιος και Ριζοβούνι και μόλις 10 χλμ. από τη Φιλιππιάδα. Πρόκειται για ένα απόκοσμης ομορφιάς τοπίο και σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο που αποτελείται από ένα κατακόκκινο σύμπλεγμα από λόφους ύψους από 100 έως 150 μ.
Ο Κοκκινοπηλός θεωρείται μνημείο φύσης και γεώτοπος μεγάλης γεωλογικής αξίας, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωλογικών Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ). Το φαινόμενο εντυπωσιάζει σε τέτοιο βαθμό τους ερευνητές παγκοσμίως που μελέτες γύρω από την προέλευση των ερυθρών λόφων εξακολουθούν να γίνονται σε όλη την Ευρώπη.
Αυτό το μοναδικό και ιδιαίτερο μέρος, σύμφωνα με τους γεωλόγους είναι στην ουσία ένα προϊστορικό καρστικό βύθισμα. Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από ένα χαμηλό οροπέδιο κόκκινης γης, που οι βροχές «μετάλλαξαν» στο τοπίο με τους λοφίσκους και τις χαράδρες.
Μάλιστα, ακόμη και σήμερα, το νερό της βροχής παρασέρνει το ερυθρό αυτό υλικό στην πεδιάδα της Στεφάνης, με αποτέλεσμα ακόμη και οι περιοχές που οργώνονται στην περιοχή να παίρνουν αυτό το κόκκινο χαρακτηριστικό χρώμα του Κοκκινοπηλού.